Hayata, iletişimin gücüyle, birlikte sarılıyoruz!

Ümmühan Erkoç , M.S., CCC-SLP

Dil ve Konuşma Patoloğu / Konuşma Terapisti

  • New York Eyaleti Calisma Lisanslı
  • Amerikan Dil- İşitme Konuşma Derneği Lisanslı
  • Konuşma Terapisti Ümmühan ERKOÇ Otizm Kekemelik Konuşma Gecikmesi Apraksi
  • (Konuşma ve Dil Patoloğu-New York Eyaleti Lisanslı – ASHA SERTİFİKALI)

İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’ndaki lisans eğitiminin 3. yılında University of Illinois Medical Center at Chicago’ya kabul alarak zorunlu yaz stajını Chicago’da tamamladı. Bu stajı sırasında dünyanın en ünlü rehabilitasyon merkezlerinden biri olarak kabul edilen Rehabilitation Institute of Chicago’ya Prof. Dr. Deborah Geabler denetiminde 1 aylık eğitim- gözlem için burslu olarak kabul aldı. Türkiye’de lisans eğitimini tamamladıktan sonra Özel Bursa Engelliler ve Rehabilitasyon Çocuk Merkezi’nde 5 ay fizyoterapist olarak çalıştı.

Daha sonra ABD’nin Massachausetts eyaletine, Boston şehrine yerleşti ve başarı burslu olarak Northeastern Üniversitesi’nde Konuşma-Dil Patolojisi alanında yüksek lisans eğitimine başladı. 2009 yılında mastır/ yüksek lisans derecesi alarak Dil ve Konuşma Patoloğu/ Konuşma Terapisti olarak mezun oldu. Yüksek lisans eğitimi boyunca Evidence Based Communication Assessment and Intervention (EBCAI) uluslararası dergisinin editör asistanlığını ve Prof. Dr. Ralf Schlosser’ın araştırma asistanlığını yürüttü. 2009-2010 yıllarında Manhattan’da bulunan Bilinguals Inc. çocuk Merkezi’nde Konuşma Terapisti olarak görev yaptı ve Amerika’da 1 yıl yasal çalışma deneyimi kazandı.

New York’un çeşitli bölgelerinde 0-5 yaş grubu çocuklar için ev ve anaokullarında, 5-16 yaş grubu öğrenciler için okullarda konuşma-dil, ve çiğneme- yutma- beslenme değerlendirmesi ve terapisi hizmetlerinde bulundu. Klinik asistanlık sürecini New York’ta tamamlayarak, 2010 yılı Eylül ayında New York eyaleti çalışma lisansını almaya hak kazandı. Mart ayında )Dil İşitme Derneği (ASHA) tarafından verilen Certificate of Clinical Competence in Speech- Language Pathology (CCC-SLP) ünvanını almıştır.

2010 yılı Aralık ayında Türkiye’ye kesin dönüş yapmıştır. 8 Nisan 2011’de Türkiye’ye eşdeğer bir yüksek lisans eğitimi gördüğüne dair YÖK’ten Diploma Denklik belgesi almıştır. 2011 yılı Haziran ayında İRE Dil& Konuşma Merkezini kurmuş ve aynı merkezde Dil ve Konuşma Patoloğu/ Konuşma Terapisti olarak görev yapmaktadır.

Northeastern University Speech, Language and Hearing Clinic (Boston, MA), Salter Health Care bünyesinde bulunan Aberjona, Winchester &, Woburn Nursing Centers (Boston, MA), Daniel Butler School- LABBB Collaborative Programı (Cambridge, MA) & Blackstone Elementary School (Boston, MA), Camp Kaledeidescope (otistik çocuklar ve aileleri için düzenlenen yaz kampı- Vermont) eğitim aldığı ve klinik stajlarını tamamladığı merkezler arasındadır.

Rush University Medical Center (Chicago), Mc CARTON School- Otizm Okulu (New York), Imagine Academy- DIR- Floortime School (New York) eğitim amaçlı bulunduğu merkezlerden bazılarıdır. American Speech Language and Hearing Association(ASHA) üyesidir.

İlgi Alanlari: Otizm’e bağlı görülen konuşma bozuklukları, APRAKSİ , çocukluk çağı konuşma ve dil bozuklukları, çocuk ve yetişkinlerde görülen nörolojik konuşma bozuklukları (özellikle yetişkin afazileri), çocuk ve yetişkinlerde görülen yutma bozuklukları, artikülasyon problemleri, konuşma gecikmesi, ses problemleri, çiğneme- yutma bozuklukları, oral-motor yetersizlikler, kekemelik. Farklı gelişim belirtileri sergileyen çocuklar için değerlendirme ve erken tedavi yaklaşımlarının uygulanması, PROMPT tekniği ile taktil uyaran verilerek konuşma üretiminin kolaylaştırılması/ sağlanması, Floortime/DIR tekniği ile sosyal dil gelişimi ve fonksiyonel yeteneklerin geliştirilmesi, terapi ile kazanılan becerilerin evde ve okulda devam ettirilmesi için aile eğitimi, Carbon Verbal Behavior tekniği ile otizmde ve gelişimsel bozukluklara bağlı konuşma problemlerinde konuşma üretiminin fasilite edilmesi.

Aldigi Egitim ve Seminerlerden Bazilari:

  • Introduction to Prompt:Technique/ Prompt Yaklaşımı (The Prompt Institute, Inc., New Jersey, ABD)
  • Combat Feeding: Managing Difficult Feeding and Swallowing Challenges with the Early Intervention Population’/ Erken Müdahalede Beslenme ve Yutma Bozukluklarını Tedavi Etme (Adam Kolesar, MS, CCC-SLP, BRS-S,CLC,Therapeutic Resources, New York, ABD)
  • Children Who Struggle to Speak: The Kaufman Speech To Language Protocol/Konuşma Zorluğu Çeken Çocuklar icin (aprakside) Kaufman Yaklaşımı (Nancy Kaufman, Northern Speech Services Inc., West Nyack, NY, ABD)
  • Behavior Strategies for Students on the Spectrum (e.g., Floortime, ABA, Carbon Verbal Behavior): A therapist’s Survival Guide to Successful Treatment/ Otizm Spektrumundaki Çocuklar için Davranış Stratejileri- (Therapeutic Resources, New York, ABD)
  • Current Functional Strategies for Children with Sensory Processing Disorder (SPD)/ Duyu Bütünleme Problemi Olan Çocuklar için Güncel Fonksiyonel Tedavi Stratejileri (Rising Stars of Rockland Inc, New Jersey, ABD)
  • Pediatric Neuromotor Disorders and SLP Treatment Approach/ Pediatrik Nöromotor Bozukluklar ve Konuşma- Dil Terapisi tedavi yaklaşımı (Bilinguals Inc., New York, ABD)
  • Developmental Milestones and Clinical Perspectives/ Gelişim Basamakları ve Klinik Bakışlar (Bilinguals Inc., New York, ABD)
  • Speech and Language Evaluation in Early Intervention/ Erken Müdahalede Konuşma ve Dil Değerlendirmesi (Bilinguals Inc., New York, ABD)
  • DIR® Introductory level course (New York, ABD)
  • Carbon Verbal Behavior Approach, (New York, ABD)

Konuşma Terapisti Nasıl Seçilir?

Öncelikle, eğer ki Konuşma terapistiniz ‶Yurt Dışı’nda‶ eğitim aldığını söylüyorsa, lütfen YÖK’ten alınmış Diploma Denklik belgesini sorgulayınız. Mümkünse ‘YöK’ü arayıp denklik durumunu teyit ediniz. Türkiye’de ise ‘Dil ve Konuşma Terapistliği’ yükseklisans eğitimi sadece Eskişehir Anadolu Üniversitesi Bünyesi’nde, DİLKOM’da verilmektedir. Son birkaç yılda lisans programları açılmaya başlanmıştır.

Dil ve Konuşma Patoloğu/ Konuşma Terapistinizin, ihtiyacınız olduğu konuda mezuniyet sonrasında ne gibi eğitimler aldığını, ve çalışma deneyimini sorgulayınız. Tüm DÜNYADA kullanılan GÜNCEL VE BİLİMSEL ne gibi önemli teknikler, yöntemler biliyor sorgulayınız. Size vadettiği (örn.,3 ay, 6 ay, 1 yıl) sürede herhangi bir gelişim görmediyseniz konusunda uzman başka konuşma terapistleri araştırınız. Konuşma Terapi seansı sırasındaki uygulamaların açıklamasını ve günlük hayata terapileri genellemek için ‘EV ÖDEVİ Programını’ isteyiniz.

AMERİKAN STANDARTLARINA GÖRE;

ASHA (Amerikan Konuşma- Dil İşitme Derneği) sertifikası kişinin “C” (Clinical Competency Certification – Klinik Yeterlik Sertifikası) özelliklerine sahip olduğunu gösterir. Klinik yeterlilik sertifikasi, SLP den önce yazilir: CCC-SLP.

2006 yılında Amerikan Konuşma-Dil, İşitme Derneği’nin (ASHA), klinik yeterlilik (CCC- Certificate of Clinical Competence unvanina sahip ASHA uyesi bir konusma patologu olabilmek için belirledigi minimum gereklilikler şöyledir: Konuşma-Dil Patolojisi (Konuşma Dil Terapisi) lisans programindan mezun olmak, ardından iki yıl süreyle lisansüstü çalışma, bir senelik klinik asistanlık süresini doldurmu olmak (klinik asistanlik sureci, ASHA sertifikalı bir konusma patoloğunun/ Konuşma Terapistinin denetiminde bir yıl boyunca çalışmak şeklindedir); ve Praxis Series sınavını geçmek. CCC- yani Tüm Dünya’da geçerliliği olan KLİNİK YETERLİLİK belgesini alabilmek için yukarda bütün bu şartları yerine getirmek gerekmektedir. Türkiye’de bu ünvana sahip (klinik yeterlilik- CCC) bir elin parmaklarından daha az sayıda Dil ve Konuşma Patoloğu/ Konuşma Terapisti bulunmaktadır.

İnstagram Adresimiz : https://www.instagram.com/explore/locations/1029366981/ire-dil-konusma-merkezi/